Sebep ne demek hukuk?
Diğer taraftan hukuki sebep kavramı, bir kimsenin hukuki bir fiili gerçekleştirerek elde etmek istediği ve hukuk sisteminin o hukuki fiile atfettiği objektif sonucu ifade eder. Örneğin hukuk sisteminin karz işlemine atfettiği hukuki sonuç, belirli bir miktar parayı elden çıkarma imkânı elde etmektir.
Sebep unsuru nedir?
İdari bir tedbirin kurucu unsurlarından biri olan “nedensel unsur”, tedbirin haklı kılınmasından önce var olan ve idarenin belirli bir karar veya tedbiri almasına yol açan hukuki veya fiili durumdur. Temel unsurun tanımlarından da anlaşılacağı üzere, idari eylem bir nedene dayanmalı ve bu neden nesnel olmalıdır.
Causa hukukta ne demek?
Roma hukukunda causa’nın tanımlarından biri “kâr eden kişinin amacı”dır. Amaç gerçekleşmezse, bağışı yapan kişiye ilk önce bir condictio verilir.
Sebep ikamesi nedir?
İkame terimi kavramsal olarak “yerine koymak, yerine kullanmak” anlamına gelir33. Neden ikamesi, bir nedeni başka bir neden ile değiştirmek anlamına gelir. Ancak bunun nedeni, idarenin idari eylemi haklı çıkarmak için kullandığı nedendir. Başka bir deyişle, idari önlemin nedenidir.
Sebep ve illet nedir?
Sebep bir şeyin asıl sebebi iken; sebep zahiri sebebidir. Mesela memurlar maaşlarını bankadan alırlar; aslında maaşı ödeyen devlettir. Devlet asıl sebep olduğu için hastalık da sebeptir; banka zahiri sebep olduğu için sebeptir.
Sebebin anlamı ne?
Sözlükte “yol, ip, bir amaca ulaşmayı sağlayan araç” olarak tanımlanmaktadır; sebeb (çoğulu esbâb) ise “savunucu” anlamına gelmektedir (lisânü’l-ʿArapça, “sbb” Md.
Usul saptırması nedir?
Usul sapması: İdarenin belirli bir amaç için tasarlanmış bir usulü farklı bir amaç için kullanması durumunda ortaya çıkar. Usul sapması, idarenin belirli bir düzenleyici işlemle (düzenlemeyle) yapılması gereken bir işlemi (düzenlemeyi) başka bir düzenleyici işlemle (düzenlemeyle) yapması durumunda ortaya çıkar.
Hukuk uygunluk karinesi nedir?
Bu idareler tarafından yürütülen idari işlemlerde iradenin ifadesi bir “devlet otoritesi”dir ve kendi kurallarına ve prosedürlerine tabidir. Bu nedenle, idarenin eylemleri aksi ispat edilene kadar yasal kabul edilir. Buna yasallık karinesi denir.
Statü hukuku nedir?
İdari hukuk, statü hukukudur. Bu kuralların hukuk sisteminde yarattığı hukuki ilişkiler; genel, soyut, kalıcı ve kişisel olmayan hukuki durumlardır. Genel normlarla düzenlenen bu genel, soyut, kalıcı ve kişisel olmayan hukuki ilişkilere statü denir.
Hukuk terimleri nelerdir?
SIK KULLANILAN HUKUKİ TERİMLERGenel: Genel.Prosedür: Yöntem.Belge: Belge.Toplam: Toplam.Madde: Zorunlu.Kişi, kişi: Kişi, kişisel.Yükümlülük: Sözleşme.Hüküm: Gerçekleştirme.Daha fazla makale…
Iusta causa ne demek?
Klasik hukukta titulus (hukuki sebep) yerine iusta causa (haklı sebep – hukuki sebep) terimiyle ifade edilen bu duruma göre, edinim zamanaşımına uğrayacak tasarrufun hukuki bir sebebe sahip olması gerekiyordu.
Hukuk sebepleri nelerdir?
Yasal dayanak, suçun işlenmesine yol açan etkenleri ve nedenleri ifade eder. Yasal dayanak kavramı, suç işleyen bireyin cezai sorumluluğunu belirleyen ve suçun varlığını haklı çıkaran nedenleri açıklar. Failin suçluluğu, niyeti veya tehdidi yasal dayanak olarak kabul edilebilir.
Mukabil dava ne demek?
Daha önce açılmış bir davada davalının aynı mahkemede (ve aynı dosyada) davacıya karşı dava açması halinde buna “karşı dava (2)” veya “karşı dava (3)” denir. (2) HUMK’da “karşılıklı dava” tabiri kullanılmıştır. 521 sayılı Danıştay Kanunu’nun 88. maddesinde “karşı dava” tabiri geçmektedir.
Birel işlem nedir?
Özel veya bireysel işlem, belirli bir kişiye veya nesneye yönelik, bireysel bir durumla ilgili somut ve özel bir anlaşmadır. Bireysel işlem kişisel bir anlaşmadır ve yürürlüğe girmesiyle sona erer.
İkame yasası nedir?
‘İkincil yargı yetkisi ilkesi’, bir devletin, yabancı bir mağdura karşı ülke dışında ve evrensellik ilkesinin kapsamı dışında işlenen suçlar nedeniyle, yabancı bir faili kendi ülkesinde yargılamasına olanak tanır.
Hukuk sebepleri nelerdir?
Yasal dayanak, suçun işlenmesine yol açan etkenleri ve nedenleri ifade eder. Yasal dayanak kavramı, suç işleyen bireyin cezai sorumluluğunu belirleyen ve suçun varlığını haklı çıkaran nedenleri açıklar. Failin suçluluğu, niyeti veya tehdidi yasal dayanak olarak kabul edilebilir.
Sebep nedir fıkıhta?
Sözlükte “yol, ip, bir amaca ulaşmayı sağlayan şey” anlamlarına gelen sebeb (çoğulu esbâb), bir fıkıh terimi olarak “şefaatçi” anlamına gelir ve şer’î’nin varlığının hükmün varlığına, yokluğunun da hükmün yokluğuna delalet ettiği durumu/niteliği ifade eder.
Hukuk mücbir sebep ne demek?
İdari hukukta mücbir sebep, zorlayıcı bir sebep olarak anlaşılmaktadır. Bunlar, taraflar arasındaki hukuki ilişkide, kanundan veya sözleşmeden doğan karşılıklı yükümlülüklerin, taahhütlerin veya görevlerin yerine getirilmesinin, ticari ilişkileriyle ilgili olmayan nedenlerle zorlaştığı durumlardır.
Hukukta ifade ne demek?
Tanıklık; Cumhuriyet savcısının hakkında soruşturma yürüttüğü şüpheliden, kolluk kuvvetleri (polis, jandarma vb.) veya Cumhuriyet savcılığı tarafından suç olayı hakkında bilgi istenmesidir.