Mükâşefe nedir?
Aklın ve duyuların yetmediği teolojik konularda doğrudan doğruya bilgi edinme yolunu anlatan bir tasavvuf terimi.
Dinde müşahede ne demek?
Sözlükte “görmek, şahit olmak, müşahede etmek” anlamlarına gelen müşahedah kelimesi, tasavvufta “bir şeyin hakikatini bilmek” anlamına gelir ve Allah’ın tecellilerini ve tecellilerini görmeyi, müşahede etmeyi ve bunlar üzerinde düşünmeyi ifade eder.
Mukasefe ehli ne demek?
1. Keşfeden, ortaya çıkaran, araştıran. 2. Tasavvuf. Anlayış ehli olan, anlayarak bilen kişi: Anlayış kalbi gibi geniş ve açıktır bulut gibi / İçi ve dışı açık ve çukurdur (Yahyâ Bey).
Keşf ve müşahede ne demek?
Keşif, genel olarak manevi perdeyi açarak gerçek bilgiye ve görünmeyen bilgiye ulaşma anlamında kullanılır. Keşif, “kalbe gelen bilgi” anlamına gelen “ilham” kelimesiyle birlikte “keşif ve ilham” şeklinde kullanılır ve ayrıca keşfin en ileri boyutu olan gözlemle birlikte “keşif ve gözlem” şeklinde kullanılır.
Tasavvufta muhâdara ne demek?
Tasavvuf terimi, müridin kalbinin Allah huzurunda olması anlamına gelir. Zihnin ve duyuların yeterli olmadığı teolojik konularda doğrudan bilgi edinme yeteneğini ifade eden bir tasavvuf terimidir.
Müfsidin hükmü nedir?
Oruçluyken bilerek yemek veya içmek orucu bozar. Eğer müfsit bilerek yapılırsa ibadeti bozar ve ibadetin tekrarını gerektirir. Bilerek ve mazeretsiz olarak müfsit yapmak günahtır. Eğer kazara yapılırsa günah veya azap yoktur ve ibadet bozulmaz.
Müşahede hangi dil konuşulur?
Arapça şhd kökünden gelen muşāhada(t) مشاهدة “gözleriyle görmek, şahit olmak, doğrulamak” kelimesinden türemiştir.
Fena ve bekā nedir?
Fena, kulun esaretini fark ederek yok olmasıdır. Beka, ilahi tecellileri gözlemleyerek kalıcı hale gelmek demektir. Bu, sufilerin şu kutsal hadisinde ifade edilen durumdur: “Kulumun işiten kulağı, kulunun gören gözü, tuttuğu eli ve yürüdüğü ayağı olurum.” Zira bu halde olan kişi zaten Allah’ta yok olmuştur.
Marifet nedir?
İsim olarak “bilmek, tanımak, kabul etmek”, sözlükte ise isim olarak “ilim” anlamına gelen ma’rifet (irfân) kelimesi, ilim kelimesinin eş anlamlısı olarak kullanılırsa da ikisi arasında bazı farklar vardır. “İlim” evrensel ve genel bilgiyi ifade ederken, “marifet” özel, hususi ve ayrıntılı bilgiyi ifade eder.
Şuhud makamı nedir?
Tanıklık; Kelime olarak “görmek” ve “tanık olmak” anlamına gelir. Kavramsal olarak, tasavvuf yolunda ilerleyen birinin, kalbi ve ruhuyla farklı düzlemleri görmesi anlamına gelir. Allah’ın lütfu ve bereketiyle, görünmeyen dünyanın bilinmeyen gerçekliklerini gören insanlar.
Kesif alemi nedir?
Tasavvuf terimi, Tanrı’nın varlığının farklı aşamalarda açığa çıkarılması ve bu açığa çıkmanın keşif yoluyla gezgin tarafından algılanması anlamına gelir. “Ruhun eğitimi” anlamına gelen bir tasavvuf terimidir.
Gaybet ne demek?
Gaybāt, sözlükte “bir şeyi başka bir şeyde kaybetmek, kişinin kendini kaybetmesi” anlamına gelirken, tasavvufî bir terim olarak “yolcunun vahiy ve ilhamın tesiriyle sürüklenip gitmesi sonucu dış dünyanın bilincini kaybetmesi” anlamına gelir.
Şuhud ne demektir?
Tasavvuf terimi, Allah’ın tecellilerini ve tecellilerini görmek anlamına gelir.
Temaşa ne demek tasavvufta?
Her insanın kendine özgü düşünme ve fikir oluşturma biçimi olduğu gibi, her toplumun da kendine özgü bir düşünme biçimi vardır ki buna ulusal düşünme biçimi denir. Bu bağlamda, Doğu’daki insanların düşünme ve şeyleri görme biçimlerine “tefekkür” denir.
Mücahede ne demek?
Mücahid kelimesi, “cehd” kökünden türemiş olup, “güç ve gayret sarf etmek, bir işi başarmak için elinden gelenin en iyisini yapmak” anlamlarına gelmektedir. Tasavvufun ilk dönemlerinden itibaren bir terim olarak kullanılmıştır.
Müfâhare ne demek?
Eğer tartışma açıkça polemik veya övünme ile yapılıyorsa buna övünme denir.
Müsakat ne demek fıkıh?
Sözlükte “bir hayvanı veya bitkiyi sulamak” anlamına gelen saky kökünden türeyen musâkāt kelimesi, bağ veya bahçe sahibi ile bunların bakım ve sulanmasını üstlenen işletmeci arasında, ürünün belirli bir oranda paylaşılması konusunda yapılan sözleşmeyi ifade eder.
Şuhud ne demek?
Tasavvuf terimi, Allah’ın tecellilerini ve tecellilerini görmek anlamına gelir.
Müstefiz nedir hadis?
Sözlükte “taşmak, kabarmak” anlamına gelen feyż kökünden “istif’âl” şeklinde türeyen müstefîz kelimesi, bir kaptan dökülen suyun etrafa yayılmasını ifade ederken, hadis ilminde; rivayet zincirleri artan bir hadisin yavaş yavaş yayılmasını anlatmak için kullanılır.