Nazır ne demek Osmanlıca?
Arapçada “bakan, gözetmen” anlamına gelen nāẓir ناظر kelimesinden türemiş bir kelimedir ve nẓr kökünden gelir.
Osmanlı zamanında nazır ne demek?
Osmanlı devlet teşkilatında belirli hizmetlerin sağlanmasından sorumlu kişi. İslam devletlerinde askeri ve adliye dışındaki kurumları denetleyen Dîvân-ı İşrâf başkanı ve onun alt düzey subayları için kullanılan bir terim.
Nazır hangi dilde?
Arapçada “bakan, gözetmen” anlamına gelen nāẓir ناظر kelimesinden türemiş bir kelimedir ve nẓr kökünden gelir.
Nazır ne demek edebiyatta?
Sözlükte “bakmak, görmek”; düşünmek, incelemek; “yargılamak” anlamına gelen “nazar” kökünden türeyen “nâzır” kelimesi, özellikle divan ve vakıf gibi mali kurumları yöneten veya denetleyen kişileri tanımlamak için kullanılırdı.
Nazır kimlere denir?
“Nazır” kelimesi, Osmanlı İmparatorluğu veya Selçuklular gibi birçok Türk devletinde devlet işlerini yürütmekle görevli kişileri tanımlamak için kullanılır. “Bakan” kelimesi ayrıca bir yere doğru dönmek, o yere bakmak anlamında kullanılır, ancak herhangi bir yere doğru dönmek anlamında da kullanılır.
Ger farsça ne demek?
Farsça, Almanca; Türkçe “if” kelimesinin kısa hali. İsimlerin sonuna eklenir ve yapıcılık belirten bir edattır.
Harbiye Nazırı rütbesi nedir?
Harbiye Nezareti ordunun idari görevlerini yürütmekten sorumluydu. Ordunun komuta ve kontrol mekanizmaları, liderliği ve idaresi Harbiye Nezareti’ne bağlı olan Genelkurmay’ın sorumluluğundaydı. Harbiye Nazırı Paşa rütbesine sahip olmak zorundaydı.
Vakıfta nazır ne demek?
Bu anlamda vakıf yöneticisi, mütevellinin vakıfla ilgili tasarruflarını kontrol eden ve vakıf işlerinde mütevelliye danışmakla yükümlü olan görevlidir (Akgündüz, 1988: 276). Bir vakfın mütevellisi bulunduğu sürece, o vakfın tasarruflarına kimse karışamaz.
Zahire nazırlığı nedir?
Tahıl Bakanlığı, tahıl tüccarının seyahat ettiği bölgede bol ve ucuz mallar bulmasına yardımcı oldu ve satın aldığı malların İstanbul’a taşınabilmesini sağlamak için önlemler aldı. Özellikle tahıl kaçakçılığını önlemeye ve malların bol miktarda tedarik edilmesini sağlamaya çalıştı.
Mazır ne demek?
Mazır kelimesinin kökeni Türkçede mezar veya mezra (ekilecek tarla; küçük köy) anlamına gelmektedir.
Nazır neden olur?
Nasır, alttaki kemik çıkıntısının basıncı veya aynı noktada sürekli basınç ve kompresyon nedeniyle oluşabilir. Nasırlar ayak tabanlarında, özellikle vücut ağırlığının ayak tabanlarına yoğunlaştığı bölgelerde, örneğin yanlış ayakkabı giymek veya uygun olmayan tabanlıklar seçmek gibi, oluşabilir.
Nazar kökü nedir?
nazar – Nişanyan Sözlük. Arapça “naẓar نظر” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir, “bakmak”, “dikkat etmek” anlamına gelir ve “nẓr” kökünden gelir. Bu kelime, aktif formda Arapça naẓara نظر “görmek” fiilinin infinitive halidir.
Nazır ne demek Osmanlı?
“Nazır” kelimesi Osmanlı İmparatorluğu ve Selçuklu devletlerinde devlet işlerinin yürütülmesinden sorumlu kişileri ifade eder. Örneğin, “Dahiliye Nazırı” ve “Dışişleri Nazırı”.
Nazır TDK ne demek?
Arapça kökenli olan Nazir kelimesi, Nazar kelimesinden türemiştir. Nazar “bakmak” anlamına gelir ve Nazir “bakmak, gözlemlemek, incelemek” anlamına gelir. Kelime isim olarak kullanıldığında, bir parlamento üyesini veya bir bakanı ifade eder.
Nazır eylemek ne demek?
Sözlükte “görmek, görmek; düşünmek” anlamlarına gelen nazar kelimesi, Türkçede “hayran olunan bir şeye kıskançlıkla bakmak ve onu zararlı bir şekilde etkilemek” anlamında kullanılırken, Arapçada ise nazra (isâbetü’l-ayn) şeklinde kullanılmaktadır.
Nazırlık görevi nedir?
Bakanlık kelimesinin günümüzdeki bakanlıkla hemen hemen aynı olduğu bilinmektedir. Bakanlık nedir? “Nazırlık” kelimesi genellikle Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde en az bir devlet meselesinden sorumlu olan kişileri tanımlamak için kullanılırdı. Günümüzde bakanlık kelimesi ayrıca bir yeri yöneten veya bakanlık statüsüne sahip bir pozisyonu tanımlamak için de kullanılır.
Nazır eylemek ne demek?
Sözlükte “bakmak, görmek” anlamlarına gelen “nazar” kelimesi; “düşünmek” anlamına gelir ve Türkçe’de “hoşuna giden bir şeye kıskançlıkla bakmak ve onu zarara uğratacak şekilde etkilemek” anlamında “nazar etmek” şeklinde kullanılırken, Arapça’da ise “nazra” (isâbetü’l-ayn) olarak kullanılır.
Vakıfta nazır ne demek?
Bu anlamda vakıf yöneticisi, mütevellinin vakıfla ilgili tasarruflarını kontrol eden ve vakıf işlerinde mütevelliye danışmakla yükümlü olan görevlidir (Akgündüz, 1988: 276). Bir vakfın mütevellisi bulunduğu sürece, o vakfın tasarruflarına kimse karışamaz.
Bakan nazır ne demek?
Arapça kökenli bir kelime olan nazır, nazar kelimesinden türemiştir. Nazar, “bakmak” anlamına gelir ve “nazır”, bakmak ve incelemek için yüzü bir yere dönük olan kişi anlamına gelir. Kelime isim olarak kullanıldığında, vekil ve bakan anlamına gelir.