Osmanlıca mülâhaza ne demek?
“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Osmanlıca’da güzel kadınlara ne denir?
En çok merak edilen ve en çok araştırılan kelimeler ise Şaheste, maypeyker, dilber, müessir, pare kelimeleri olarak özetlenebilir.
Müşahhas ne demek osmanlıca?
muşahhas – Nişanyan Sözlüğü. Arapça şχṣ kökünden gelen ve “seçkin, belirli, kişileştirilmiş, tekil” anlamına gelen mushaχχaṣ مُشَخَّص kelimesinden bir alıntıdır.
Mükeffir ne demek?
İslam hukukunda tekfir (Arapça: تكفير), bir Müslümanın başka bir Müslümanı kâfir ilan etmesidir. Tekfir eden kişiye ise mukaffir denir.
Mülahazara ne demek?
Dikkate almak ne anlama gelir? Bir konu hakkında netleşene kadar derinlemesine düşünmeye yansıma denir. Bu kelime aynı zamanda sonuç çıkarmak ve gözlem yoluyla incelemek anlamına da gelir.
Osmanlıca müteveccih ne demek?
Arapça wch kökünden gelen ve “yönelen, yönelen” anlamına gelen müteveccih متوجّه kelimesinden alınmış bir alıntıdır.
Osmanlıda aşkım yerine ne denir?
Bunun yerine ona “Saadet-i Seniyyem” derler. Anlamı “Çok önemli, kıymetli, yüce” demektir.
Osmanlıcada ay yüzlüm ne demek?
Mehlika: Ay yüzlü.
Osmanlıca ruh eşim ne demek?
ruh-i mucessem – Vikisözlük.
Müteveccih ne demek?
Bir yere gitme niyeti veya niyeti: “Samsun’a doğru yola çıktı.”
Müttehim ne demek Osmanlıca?
1. Suçlayıcı, savcı.
Muvafık nedir?
Muvafik kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Muvâfak” kelimesinden türemiştir ve “uygun, elverişli, uyumlu” anlamına gelir. Türkçede muvafık, bir şeyin başka bir şeyle uyumlu veya uyumlu olma hali anlamına gelir.
Müfâhare ne demek?
Temedduh, manzum veya nesirle icra edildiğinde karşılıklı kavga ve rekabet şeklinde olursa buna Mufahara denir.
Tefkir ne demek?
Tefkir, bir fikrin kökünden gelen bir kelimedir. İnsanları düşündürmek, düşündürmek, fikir üreten yollar ve yöntemler keşfetmek veya önermek anlamına gelir.
Müstefid olmak ne demek?
(ﻣﺴﺘﻔﻴﺪ) sıf. ve i. (ar. istifāde mustefіd “yararlanmak” fiilinden) Yararlanan, sömüren, yararlanan: Senin bütün işlerine bu şekilde karışırsa, kimliğinden yararlanmış olursun (Nâmık Kemal).
Müptelâ ne demek Osmanlıca?
Arapça blw kökünden gelen mubtalāˀ مبتلا kelimesi “sıkıntıya düşen, imtihan edilen kimse” anlamına gelir.
Mülazım ne demek Osmanlıca?
Arapçadan dilimize giren “mülazım” kelimesi “mülazemet” kelimesinden türemiştir. Mülazemet, bir yerde kalmak, sürekliliği sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Uzun süre bir yerde çalışan kişilere teğmen denir. Bu kelimenin çağrışımı teğmendir.
Mütekasif ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺘﻜﺎﺛﻒ) sıf. (ar. tekāѕuf mutekāѕif “yoğunlaşmak” kökünden) Yoğunlaşmış, yoğunlaşmış, yoğunlaşmış: Artık ortalık tamamen kararmıştı, iki arkadaş birbirlerini bulanık görüyorlardı (Hâlit Z. Uşaklıgil).
Münkat ne demek Osmanlıca?
Aralıklı ve bitmek üzere. Aralarında hiçbir bağ yoktur, ayrıdırlar. Herkesten ayrılıp bir kişiyle kalmak.